W ramach realizacji programu Junior Edu Żywienie uczniowie klasy II i III uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, których głównym celem było przygotowanie koktajlu mleczno – owocowego.
Uczniowie z wielkim zapałem przygotowali koktajl z jogurtu naturalnego oraz świeżych owoców – borówek, malin, truskawek, kiwi, bananów. Wykorzystali do tego sprzęt zakupiony na potrzeby programu Laboratorium Przyszłości.
Warsztaty poprzedzone były cyklem zajęć dotyczących właściwości odżywczych owoców oraz korzyści dla naszego zdrowia wynikających z ich spożywania.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem, po uprzednim zapoznaniu się ze sposobem wykonaniu koktajlu, przystąpili do pracy. Pracowali pod nadzorem wychowawczyni klasy II – p. Barbary Demczuk Popielnickiej i klasy III – p. Agaty Skibińskiej.
Samodzielnie przyrządzony mleczny napój smakował wybornie i stanowił urozmaicenie w codziennym jadłospisie.